Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici
Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici
10/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Među jesenjim poslovima u selima ovih dana značajno mesto zauzima i pečenje rakije. Mi smo posetili domaćinstvo Mihaila Rajičića iz Prislonice kod Čačka koji decenijama unazad ovo piće priprema na tadicionalan način . Rakiju od šljive peče u lampeku starom nekoliko decenija. Posao je privodio kraju obavljajući postupak ponovne destilacije ili prepeka dobijajući tako rakiju prepečenicu .
U domaćinstvu Mihaila Rajičića iz Prislonice tri dana se nije gasio lampek . Pekla se rakija od šljive uz dobro poznatu tehnologiju koja se godinama ne menja jer se dobija proizvod odličnog kvaliteta. Rajičić je kazan nasledio od svojih predaka , postupak takođe i tako godinama. Ono bez čega ne počinje i ne završava posao je zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo brat i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je stric iz komšiluka i pitao gde nam je zvono .Onda je usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora d ase okači zvono i da se označi početak pečenja rakije. Ja sam našao jedno staro zvono u kući , okačio g a i od te godine to zvono ide uz kazan i kada počinjemo da pečemo rakiju mi udarimo u zvonce da oglasimo početak pečenja i takođe , na kraju udarimo u zvonce kao znak da smo završili sa poslom“, priča naš domaćin Mihailo Rajičić . Pripreme za pečenje rakije traju prilično dugo. Prethodi kupljenje šljiva , njihovo odlaganje u plastične kace . Popularna džibra tu stoji od 21 do 25 dana. Tek kada se formira komina pali se lampek i počinje proces destilacije , objašnjava glavni majstor za pečenje rakije ili popularni kazandžija Rajko Jovović.,, U kazan se sipa džibra, on se napuni . Zapremina mu je 200 litara.Kazan se zatvori, loži se vatra.Kada provri džibra , stvara se para. Para ide kroz lulu. U kileru ili hladnjaku kondenzuje se para i stvara se kondenz, rakija ili patoka“, kaže Jovović. Jačinu rakije određuje domačin. Da li će biti 20 i nešto gradi ili slabija individualna je stvar. Grad sa termometrom je uredjaj koji pokazuje jačinu rakije.
Vatra u kazanu ne sme biti previše jaka da bi bila odgovarajuća tempertatura vode u posudi za hlađenje , kažu stručnjaci. Pomogla je i naša reporterka da se vatra ne ugasi i da se osim rakije ispeku i krompirići . Pekla se ranije i slaninica da se zamezi , da se okupe rođaci , komšije i to je imalo posebnu draž. Danas , naš domaćin Mihailo Rajičić samo evocira uspomene na to lepo vreme koje se neće vratiti . Privodilo se polako kraju pečenje rakije u domaćinstvu Rajičića u Prislonici. Ovo piće mora sada da odleži , odnosno da prođe određeno vreme starenja . Stručnjaci kažu da je minimalno razdoblje starenja od 8 do 10 nedelja .
Kako su počeli , tako su i završili pečenje rakuje. Uz zvono i nazdravlje sa našom ekipom, ali sa rakijom koja je odležala jer ovogodišnja , čili smo ide u burad gde će dobiti odličan i miris i ukus.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za upućivanje penzionera na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni boravak u banjama i lečilištima u Srbiji imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.
Hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu od ponoći opet imaju prednost prilikom prelaska granice, nakon odluke Uprave carina Srbije da ponovo omogući prioritetni prelazak granice za teretna motorna vozila koja prevoze sveže i rashlađeno voće, povrće, meso, pečurke i cveće.
JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da je u periodu od 30.04. do 06.05.2024.g. zabeležen povećan intenzitet saobraćaja na svim putnim pravcima u Republici Srbiji.
Organizatori manifestacije , koja traje tri dana su “Zlatiborski eko agrar” i Opština Čajetina. Sajam se održava uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.
Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici
10/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Među jesenjim poslovima u selima ovih dana značajno mesto zauzima i pečenje rakije. Mi smo posetili domaćinstvo Mihaila Rajičića iz Prislonice kod Čačka koji decenijama unazad ovo piće priprema na tadicionalan način . Rakiju od šljive peče u lampeku starom nekoliko decenija. Posao je privodio kraju obavljajući postupak ponovne destilacije ili prepeka dobijajući tako rakiju prepečenicu .
U domaćinstvu Mihaila Rajičića iz Prislonice tri dana se nije gasio lampek . Pekla se rakija od šljive uz dobro poznatu tehnologiju koja se godinama ne menja jer se dobija proizvod odličnog kvaliteta. Rajičić je kazan nasledio od svojih predaka , postupak takođe i tako godinama. Ono bez čega ne počinje i ne završava posao je zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo brat i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je stric iz komšiluka i pitao gde nam je zvono .Onda je usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora d ase okači zvono i da se označi početak pečenja rakije. Ja sam našao jedno staro zvono u kući , okačio g a i od te godine to zvono ide uz kazan i kada počinjemo da pečemo rakiju mi udarimo u zvonce da oglasimo početak pečenja i takođe , na kraju udarimo u zvonce kao znak da smo završili sa poslom“, priča naš domaćin Mihailo Rajičić . Pripreme za pečenje rakije traju prilično dugo. Prethodi kupljenje šljiva , njihovo odlaganje u plastične kace . Popularna džibra tu stoji od 21 do 25 dana. Tek kada se formira komina pali se lampek i počinje proces destilacije , objašnjava glavni majstor za pečenje rakije ili popularni kazandžija Rajko Jovović.,, U kazan se sipa džibra, on se napuni . Zapremina mu je 200 litara.Kazan se zatvori, loži se vatra.Kada provri džibra , stvara se para. Para ide kroz lulu. U kileru ili hladnjaku kondenzuje se para i stvara se kondenz, rakija ili patoka“, kaže Jovović. Jačinu rakije određuje domačin. Da li će biti 20 i nešto gradi ili slabija individualna je stvar. Grad sa termometrom je uredjaj koji pokazuje jačinu rakije.
Vatra u kazanu ne sme biti previše jaka da bi bila odgovarajuća tempertatura vode u posudi za hlađenje , kažu stručnjaci. Pomogla je i naša reporterka da se vatra ne ugasi i da se osim rakije ispeku i krompirići . Pekla se ranije i slaninica da se zamezi , da se okupe rođaci , komšije i to je imalo posebnu draž. Danas , naš domaćin Mihailo Rajičić samo evocira uspomene na to lepo vreme koje se neće vratiti . Privodilo se polako kraju pečenje rakije u domaćinstvu Rajičića u Prislonici. Ovo piće mora sada da odleži , odnosno da prođe određeno vreme starenja . Stručnjaci kažu da je minimalno razdoblje starenja od 8 do 10 nedelja .
Kako su počeli , tako su i završili pečenje rakuje. Uz zvono i nazdravlje sa našom ekipom, ali sa rakijom koja je odležala jer ovogodišnja , čili smo ide u burad gde će dobiti odličan i miris i ukus.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu od ponoći opet imaju prednost prilikom prelaska granice, nakon odluke Uprave carina Srbije da ponovo omogući prioritetni prelazak granice za teretna motorna vozila koja prevoze sveže i rashlađeno voće, povrće, meso, pečurke i cveće.
JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da je u periodu od 30.04. do 06.05.2024.g. zabeležen povećan intenzitet saobraćaja na svim putnim pravcima u Republici Srbiji.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.