Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
10/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Među jesenjim poslovima u selima ovih dana značajno mesto zauzima i pečenje rakije. Mi smo posetili domaćinstvo Mihaila Rajičića iz Prislonice kod Čačka koji decenijama unazad ovo piće priprema na tadicionalan način . Rakiju od šljive peče u lampeku starom nekoliko decenija. Posao je privodio kraju obavljajući postupak ponovne destilacije ili prepeka dobijajući tako rakiju prepečenicu . U domaćinstvu Mihaila Rajičića iz Prislonice tri dana se nije gasio lampek . Pekla se rakija od šljive uz dobro poznatu tehnologiju koja se godinama ne menja jer se dobija proizvod odličnog kvaliteta. Rajičić je kazan nasledio od svojih predaka , postupak takođe i tako godinama. Ono bez čega ne počinje i ne završava posao je zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo brat i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je stric iz komšiluka i pitao gde nam je zvono .Onda je usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora d ase okači zvono i da se označi početak pečenja rakije. Ja sam našao jedno staro zvono u kući , okačio g a i od te godine to zvono ide uz kazan i kada počinjemo da pečemo rakiju mi udarimo u zvonce da oglasimo početak pečenja i takođe , na kraju udarimo u zvonce kao znak da smo završili sa poslom“, priča naš domaćin Mihailo Rajičić . Pripreme za pečenje rakije traju prilično dugo. Prethodi kupljenje šljiva , njihovo odlaganje u plastične kace . Popularna džibra tu stoji od 21 do 25 dana. Tek kada se formira komina pali se lampek i počinje proces destilacije , objašnjava glavni majstor za pečenje rakije ili popularni kazandžija Rajko Jovović.,, U kazan se sipa džibra, on se napuni . Zapremina mu je 200 litara.Kazan se zatvori, loži se vatra.Kada provri džibra , stvara se para. Para ide kroz lulu. U kileru ili hladnjaku kondenzuje se para i stvara se kondenz, rakija ili patoka“, kaže Jovović. Jačinu rakije određuje domačin. Da li će biti 20 i nešto gradi ili slabija individualna je stvar. Grad sa termometrom je uredjaj koji pokazuje jačinu rakije. Vatra u kazanu ne sme biti previše jaka da bi bila odgovarajuća tempertatura vode u posudi za hlađenje , kažu stručnjaci. Pomogla je i naša reporterka da se vatra ne ugasi i da se osim rakije ispeku i krompirići . Pekla se ranije i slaninica da se zamezi , da se okupe rođaci , komšije i to je imalo posebnu draž. Danas , naš domaćin Mihailo Rajičić samo evocira uspomene na to lepo vreme koje se neće vratiti . Privodilo se polako kraju pečenje rakije u domaćinstvu Rajičića u Prislonici. Ovo piće mora sada da odleži , odnosno da prođe određeno vreme starenja . Stručnjaci kažu da je minimalno razdoblje starenja od 8 do 10 nedelja . Kako su počeli , tako su i završili pečenje rakuje. Uz zvono i nazdravlje sa našom ekipom, ali sa rakijom koja je odležala jer ovogodišnja , čili smo ide u burad gde će dobiti odličan i miris i ukus.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Generalni direktor EPS-a Dušan Živković kaže da će dominantan prihod od poskupljenja struje ići “Elektromreži“ i “Elektrodistribuciji Srbije“. Komentarisao je navode da su hidroelektrane bez fizičkog obezbeđenja, bez vatrogasaca i da nije moguće… […]
I pored otežanih uslova poslovanja privreda Moravičkog okruga je u prvih 6 meseci ove godine ostvarila pozitivnu spoljnotrgovinsku razmenu kako na strani izvoza tako i na strani uvoza. U periodu januar -. jun… […]
Od 67 lokacija , koliko postoji u Čačku mesta za postavljanje bašti u okviru ugostiteljskih objekata , 20 je slobodno
Povećanje minimalne zarade ove godine odvija se u dve faze – od oktobra ove godine i od januara 2026. godine, i to je prvi put da se visina minimalca usklađuje dva puta godišnje.
Spoljnotrgovinska razmena privrede sa područja Regionalne privredne komore MO i RO povećana je u prvih 6 meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine, i iznosila je 978 miliona evra. Republički… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Među jesenjim poslovima u selima ovih dana značajno mesto zauzima i pečenje rakije. Mi smo posetili domaćinstvo Mihaila Rajičića iz Prislonice kod Čačka koji decenijama unazad ovo piće priprema na tadicionalan način . Rakiju od šljive peče u lampeku starom nekoliko decenija. Posao je privodio kraju obavljajući postupak ponovne destilacije ili prepeka dobijajući tako rakiju prepečenicu . U domaćinstvu Mihaila Rajičića iz Prislonice tri dana se nije gasio lampek . Pekla se rakija od šljive uz dobro poznatu tehnologiju koja se godinama ne menja jer se dobija proizvod odličnog kvaliteta. Rajičić je kazan nasledio od svojih predaka , postupak takođe i tako godinama. Ono bez čega ne počinje i ne završava posao je zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo brat i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je stric iz komšiluka i pitao gde nam je zvono .Onda je usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora d ase okači zvono i da se označi početak pečenja rakije. Ja sam našao jedno staro zvono u kući , okačio g a i od te godine to zvono ide uz kazan i kada počinjemo da pečemo rakiju mi udarimo u zvonce da oglasimo početak pečenja i takođe , na kraju udarimo u zvonce kao znak da smo završili sa poslom“, priča naš domaćin Mihailo Rajičić . Pripreme za pečenje rakije traju prilično dugo. Prethodi kupljenje šljiva , njihovo odlaganje u plastične kace . Popularna džibra tu stoji od 21 do 25 dana. Tek kada se formira komina pali se lampek i počinje proces destilacije , objašnjava glavni majstor za pečenje rakije ili popularni kazandžija Rajko Jovović.,, U kazan se sipa džibra, on se napuni . Zapremina mu je 200 litara.Kazan se zatvori, loži se vatra.Kada provri džibra , stvara se para. Para ide kroz lulu. U kileru ili hladnjaku kondenzuje se para i stvara se kondenz, rakija ili patoka“, kaže Jovović. Jačinu rakije određuje domačin. Da li će biti 20 i nešto gradi ili slabija individualna je stvar. Grad sa termometrom je uredjaj koji pokazuje jačinu rakije. Vatra u kazanu ne sme biti previše jaka da bi bila odgovarajuća tempertatura vode u posudi za hlađenje , kažu stručnjaci. Pomogla je i naša reporterka da se vatra ne ugasi i da se osim rakije ispeku i krompirići . Pekla se ranije i slaninica da se zamezi , da se okupe rođaci , komšije i to je imalo posebnu draž. Danas , naš domaćin Mihailo Rajičić samo evocira uspomene na to lepo vreme koje se neće vratiti . Privodilo se polako kraju pečenje rakije u domaćinstvu Rajičića u Prislonici. Ovo piće mora sada da odleži , odnosno da prođe određeno vreme starenja . Stručnjaci kažu da je minimalno razdoblje starenja od 8 do 10 nedelja . Kako su počeli , tako su i završili pečenje rakuje. Uz zvono i nazdravlje sa našom ekipom, ali sa rakijom koja je odležala jer ovogodišnja , čili smo ide u burad gde će dobiti odličan i miris i ukus.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Generalni direktor EPS-a Dušan Živković kaže da će dominantan prihod od poskupljenja struje ići “Elektromreži“ i “Elektrodistribuciji Srbije“. Komentarisao je navode da su hidroelektrane bez fizičkog obezbeđenja, bez vatrogasaca i da nije moguće… […]
I pored otežanih uslova poslovanja privreda Moravičkog okruga je u prvih 6 meseci ove godine ostvarila pozitivnu spoljnotrgovinsku razmenu kako na strani izvoza tako i na strani uvoza. U periodu januar -. jun… […]
Od 67 lokacija , koliko postoji u Čačku mesta za postavljanje bašti u okviru ugostiteljskih objekata , 20 je slobodno
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs