Najnovije vesti:

,


Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije

Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije

18/12/2019

Autor: 

Zorica Đoković

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

Ovih dana pečenje rakije je preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije. Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju, postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije.

Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović:

„Preduslov za pravljenje, odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane. Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno."

Srećko Jovanović

Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada, kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada se na svom imanju bavi poljoprivredom.

Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni 18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se pekla rakija, ali i ukusni krompiri:

„Želim da završim školu, da se zaposlim i da ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo. Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji."

Obrad Jovanović

Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

"Stepa Stepanović" UV lampama protiv koronavirusa

U naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu, stanari su se sami organizovali i otišli korak dalje. Nabavili su UV lampe koje bi, kako veruju, trebalo da pomognu u zaštiti od virusa. Na Milana Spasića… [...]

Ljajić: Stabilnost tržišta će biti održana

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za RTS da je tržište u Srbiji stabilno i da građani mogu biti mirni – snabdevenost tržišta i stabilnost cena biće obezbeđeni. Navodi da je potražnja za brašnom… [...]

U svetu umrlo preko 60.000, zaraženo 1.130.000, Španija beleži blagi pad smrtnih slučajeva

Širom sveta koronavirusom zaraženo više od 1.130.000 ljudi, a broj umrlih preko 60.000. SAD novo svetsko žarište sa 277.000 obolelih. Građani širom Kine trominutnim ćutanjem odali su poštu preminulim od Kovida-19. Španija drugi… [...]

Dejan Petrović podržao akciju #ostanikodkuće

Poznati umetnici, sportisti i mnoge javne ličnosti ovih dana apeluju na građane da budu odgovorni i ostanu kod kuće. Svoje reči ohrabrenja uputio je i Dejan Petrović, “Prva truba sveta”. On je sa… [...]

Prva žrtva koronavirusa u Čačku

Muškarac Z.I, star 48 godina iz Čačka, preminuo je od posledica korona virusa u KC Kragujevac, potvrđeno je Epicentru press. Z.I. je bio zaposlen u jednoj od ekspozitura Halk Banke u Čačku. Kako… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
60

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije

18/12/2019
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

Ovih dana pečenje rakije je preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije. Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju, postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije.

Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović:

„Preduslov za pravljenje, odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane. Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno."

Srećko Jovanović

Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada, kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada se na svom imanju bavi poljoprivredom.

Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni 18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se pekla rakija, ali i ukusni krompiri:

„Želim da završim školu, da se zaposlim i da ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo. Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji."

Obrad Jovanović

Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

"Stepa Stepanović" UV lampama protiv koronavirusa

U naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu, stanari su se sami organizovali i otišli korak dalje. Nabavili su UV lampe koje bi, kako veruju, trebalo da pomognu u zaštiti od virusa. Na Milana Spasića… [...]

Ljajić: Stabilnost tržišta će biti održana

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za RTS da je tržište u Srbiji stabilno i da građani mogu biti mirni – snabdevenost tržišta i stabilnost cena biće obezbeđeni. Navodi da je potražnja za brašnom… [...]

U svetu umrlo preko 60.000, zaraženo 1.130.000, Španija beleži blagi pad smrtnih slučajeva

Širom sveta koronavirusom zaraženo više od 1.130.000 ljudi, a broj umrlih preko 60.000. SAD novo svetsko žarište sa 277.000 obolelih. Građani širom Kine trominutnim ćutanjem odali su poštu preminulim od Kovida-19. Španija drugi… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up